İçeriğe atla

Google’a bir şeyhler oluyor

Türkiyedeki webmasterlerin birçoğu şu aralar google’ın gelmişi ve geçmişi (10 yıllık) ile ilgili pek hoş olmayan laflar sarfetmek durumunda kalıyor. Bunun yanında bi de çok sevinçli sitesine google kuşu konan site sahipleri var onlar da bunun keyfini çıkarıyorlar. Ne mi oldu? Google ilk 10’da çıkan birçok siteyi al aşağı edip onları başkalarıyla değiştirdi. Günlük 5-6 bin ziyaretçi alan site sahipleri 26-27 mayısta gözlerini bir açtılarki günlük ziyaretçi sayısı 1-2 binlere gerilemiş. Herkes birbirine ‘biz ne yaptık da google bize bunu yaptı’ sorusunu soruyor. Bunlardan sonofnights.com’da nasibini aldı. Google bilhassa önemli anahtar kelimelerde büyük kesintiler yaptı. Bu durumu ilk tespit ettiğim zaman Google tarafından yasaklanmış olabileceğimi düşünerek kendilerine başvuru da bulundum ama sonradan başka arkadaşlarla konuşunca bu durumdan etkilenen çok kişi olduğunu, bilhassa google.com.tr bazlı aramalarda büyük depremler olduğunu öğrenmiş oldum.

Aslında Google’ın bunu yapacağını tahmin etmek çok uzak değildi. Şubat ayından itibaren bir manada İnternet Kanunları gibi sundukları, Webmaster Guidelines’larını baştan aşağıya değiştirip Mayıs 25’e kadar Google Adsenseten para kazanmak isteyen site sahiplerine zaman verdiklerini ve bunu dikte edeceklerini duyurdular. Tabi burada demokrasiye bir zarar gelmiyor, bizimle çalışmak istiyorsanız bizim kurallarımız bu şekilde diyorlar. Sundukları bu listede ana maddeler benim okuduğum kadarıyla şunlardı:

  • başka siteleriyle link değişimi
  • link satışı, para karşılığında başkaları için yazılar yazmak
  • gizli link yayınlamak yoluyla arama motorlarını kandırmaya çalışmak

şeklinde daha uzayıp giden, SEO dediğimiz arama motoru optimizasyoncularının çoğunlukla başvurdukları bütün kaynakları kurutmaya yönelik bir çalışma başlattılar. Geçtiğimiz haftalarda Las Vegasta arama motorlarıyla ilgili seminerler düzenlendi ve bunlardan bir tanesine Matt Cutts efendi de katıldı ve kendi sitesinde de bahsettiği bir röportaj verdi. Bu röportajda kendisine Google’da yenilik olarak sizi heyecanlandıracak neler var bize söyleyebileceğiniz diye sorulduğunda:

  • Google’ın uluslararası aramalarla ilgili yapacağı güncellemeler ve spam filterelemeleri
  • link satan, link değişimi yapan sitelere yasaklamalar ve kısıtlamalar getirecekleri

bilhassa Google’ın yasaklı listesine aldıkları:

  • Links intended to manipulate PageRank (PageRank arttırmaya yönelik linkler)
  • Links to web spammers or bad neighborhoods on the web (Diğer siteleri ve spamcilere yönelik linkler)
  • Excessive reciprocal links or excessive link exchanging (“Link to me and I’ll link to you.”) (Aşırı miktarda link değişimi yapmak, bana link ver ben de sana link veriyim)

Tabi Google bu kararı almadan önce afedersiniz baya tırmaladı. Biz arama motoru marketini nasıl yönlendirebiliriz? Nasıl büyük değişiklikler yapmadan kendi elimizle yarattığımız bu deve ayak uydurabiliriz? Baktılar Pagerank algoritması yerine yeni bir fikir ortaya koyamıyorlar ve Pagerank algoritması da sitelerin birbirine link vermesi tabanına dayanıyor. Uzun bir müddet bekledikten sonra, kendi elleriyle oluşturdukları link değişimi ve link satışı marketlerini kurutmak için harekete geçtiler. Şu anda blogunda firmalar için yazı yayınlıyanlar, link satışı yapanlar, link değişimi yapanlara büyük bir darbe indirdiler. Bunu henüz ingilizce siteler için yapmadılar şu anda görebildiğim kadarıyla yaptıkları bu değişiklik bilhassa Google Türkiye ile birebir ilgili.

Çözüm ne olabilir derseniz. Şu aşamada çözüm çözümsüzlük olarak gözüküyor çünkü ortaya koydukları ve açıkladıkları resmi birşeyler yok. Google zaten şu ana kadar adam gibi çıkıp ben buyum şuyum demedi, hep Matt Cutts gibi ortaya koydukları birkaç figüranları aracılığıyla dünyaya mesajlar göndermeye çalıştı ve aynı şekilde devam ediyor. Matt Cutts’a röportajda bu konuyla ilgili sorulan soruya verdiği cevap şu şekilde:

  • kaliteli ve size özgü içerikler
  • birilerine gerçekten çok link vermek istiyorsanız nofollow kullanın
  • link alışverişi, link değişimi yaparken Google’ın koyduğu kanunları ve sonuçlarını göz önünde bulundurarak hareket edin

Bakalım ileriki günlerde Google’ın gelişen piyasaya reaksiyonu nasıl olacak.

Google’a bir şeyhler oluyor” üzerine 2 yorum

  1. Gökhan der ki:

    Bu yazıyı yazanlara teşekkür ederim çok yararlı oldu

  2. MyDooM der ki:

    Yeni kurallardan etkilenen sitemiz var diyelim.. Sonra bu kurallara uygun hale getirdik sitemizi ve aynı şekilde yazılarımızı eklemeye devam ettik.. Webmaster Tools tanda yeniden değerlendirme istedik.. Blacklistten çıkma şansımız nedir ki?

    Birde bütün bu olanlar bir şaka olabilir mi? Google Türkiye bir deneme tahtası olabilir mi yeni algoritma için?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

css.php